Mielikuvien löytäminen kirjoittamisessa

Aloin pohtia, kunka kirjoittaja löytää mielikuvat, joita hän käyttää kirjoittamisessa. Googlasin tekstin mielikuvien löytäminen kirjoittamisessa, niin hakukone ohjasi minut automaattisesti: ”tarkoitatko mielikuvien käyttäminen kirjoittamisessa.” Koska tavoitteenani ei ollut mielikuvien käyttäminen vaan löytäminen koetin tekstiä mielikuvien löytäminen uudelleen. Hakukone ohjasi minut urheilun pariin takakyykyn ja penkkipunnerruksen rintamalle.

Näin rohkaistun laittamaan omia kokemuksiani kirjoittamisesta. Lempilajini ovat ehdottomasti runot, joita olen kirjoittanut Pirkko Böhm-Sallamon ohjauksessa useissa kirjoittajaryhmissä. Olen myös opiskellut rentoutumismenetelmää, joten kehollisuus on minulle tärkeää.

Kun saan tehtävän, suljen silmäni. Tämä siksi,että keskittyisin paremmin kehooni. Usein kirjoitamme luokkahuoneessa ryhmässä ja silmien sulkeminen poistaa sen mahdollisuuden, että jäisin tuijottamaan edessä istuvan villapuseron kuviota tai luokkahuoneen historian karttoja kuvavaa taulua tai jotain muuta sellaista. Kuulostaako tutulta, mieli jää pyörimään ympärillä oleviin asioihin?

Seuraavaksi keskityn annettuun tehtävään. Sanotaan, että olen valinnut aiheista sanan lapsuus. Putoan ajattelemaan synnyinkotini pihaa, josta olen muuttanut pois kolmivuotiaana. Outo haju palautuu mieleeni. Muistan lampaan hajun terävästi. Kirjoitan siitä runon.

Kehon tuntemus, haju, maku tai painon tunne on palauttanut minut kauan sitten kokemaani ja voin kirjoittaa siitä.

Näin tämä tapahtuu minun kohdallani, kirjoitan omasta kokemuksestani. Olisi kiva lukea, kuinka sinä löydät mielikuvasi. Kommentoi!

Piha

Syreenipuska tunkee juurensa
lapsuuteni hiekkakasaan
tuoksu tunkee nenään
mutta ei peitä sekään

lapsen aistimaa lampaan villan tuoksua
kun pienet sormet tuoksuvat tallille ja villalle

Kiharapää karitsa työntää otsaansa
lauta-aidan raosta
pienet sormet
tulevaisuuden loimet
villalla valkealla
uuhenkin karvalla

Isä vei pienen
katsomaan karitsaa
ja emälammasta

 

Teksti: Jaana Pirkola

Kuva: Saramon lampaat

4 comments

 1. miiamannikko · 22 joulukuun, 2015

  Kiitos tekstistä! Mielikuvien löytäminen onkin keskeinen osa kirjoittamista, enkä ole sitä juurikaan tullut miettineeksi. Itsekin pysähdyn ja mietiskelen aihetta, kaikkea sitä, mitä aiheesta mieleeni nousee. Läppäri sylisssä ja katse vuoroin tietokoneen näytöllä ja vuoroin jossakin kaukaisuudessa. Mielikuvien löytämisessä myös kypsyttely- ja muokkausaika on tärkeä. Tekstisi sivuaa joltakin osin myös omaani tässä blogissa, joten lukaisepa läpi.

  Tykkää

  • jaanapirkola · 22 joulukuun, 2015

   Kirjoittaminen vaatii keskittymistä ja tekstin kypsyttely vie aikaa ja siksi ei ole yhtä nopeaa kuin puhuminen, itse nautin enemmän kirjoittamisesta kuin puhumisesta. Luin artikkelisi, kirjoittamisen lähdettä tässä olemme etsimässä. Kiitos artikkelistasi ja kommentistasi

   Tykkää

 2. miiamannikko · 23 joulukuun, 2015

  Kyllä, kirjoittaminen ja puhuminen ovat aivan eri toimintoja, molemmilla paikkansa. Tekstejä on kyllä kanssa kovin monenlaisia ja tietynlainen kirjoittaminen vaatii enemmän kypsyttelyä työstämistä ja mielikuvien etsimistä. Verkkokirjoittamistakin on monenlaista, osa aika kevyttäkin ja voisi ajatella, että sijoittuu jopa johonkin puhumisen ja kirjoittamisen välimaastoon.

  Tykkää

 3. sannajuvonen · 23 joulukuun, 2015

  Minun nenäni vie minut parhaiten mielikuviin. Joskus saatan tempautua jonnekin aivan muualle, kun haistan tietyn tuoksun tai hajun. Minulla on vielä kirjoittamisen runokurssi suorittamatta ja minulle se ehkä on haastavin kaikista kursseista, koska en ole juurikaan runoja kirjoittanut. Tekstisi sai minut kuitenkin suhtautumaan toiveikkaammin kurssiin: mielikuviin sukeltamalla aistien avulla saatan vaikka löytää runojen vaatimat sanat.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s